Hoe lang Ierse dans al bestaat is niet precies bekend: schattingen lopen uitéén en de bron is lang niet altijd betrouwbaar. Duidelijke aanwijzingen komen rond de 19de eeuw, maar dat zou ook kunnen liggen aan de middelen om te schrijven en verspreiden, die uiteraard steeds beter werden, waardoor er simpelweg meer bewaard is gebleven.

De dans is lange tijd een Ierse aangelegenheid gebleven, doorgegeven door dansleraren die door het land trokken. De grote hongersnoden die het land in de 19de eeuw teisterden, brachten grote emigraties op gang. Veel Ieren vertrokken naar de Verenigde Staten, Canada en Australië en brachten de dans naar de andere kant van de oceanen, waar naast Ierse dans zelf, allerlei nieuwe dansstijlen uit voortkwamen.

Bekendheid dankzij het Eurovisie Song Festival

Ondanks de vele emigraties bleef Ierse dans bij het grote publiek onbekend. Dat veranderde in 1994 toen Ierland voor de tweede keer op rij het Eurovisie Song Festival organiseerde en voor de interval-act iets op en top Iers neer wou zetten.
De interval-act, vaak een wc-moment en dus weinig kijkers, bestond uit een groep van Ierse dansers, met Michael Flatley en Jean Butler als lead-dansers, dansend op een muziekstuk van Bill Whelan.

Zowel de Britse als Nederlandse TV-commentator had gewaarschuwd dat de interval-act absoluut de moeite waard zou zijn om voor te blijven zitten en het optreden waarvan het magische koor Anuna de opening verzorgde, sloeg dan ook in als een bom.
Het Point Theatre in Dublin, waar het festijn dat jaar gehouden werd, ontplofte nog net niet. Het totaal overdonderde publiek gaf een geweldige staande ovatie die bijna een minuut duurde. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar tot dat moment was er grote twijfel of de act wel aan zou slaan.

Geen plannen bij succes

Ook moeilijk voor te stellen: er waren amper plannen als Riverdance een succes zou blijken. Platenzaken in binnen- en buitenland werden na het optreden overspoeld met vraag naar meer van wat ze op tv hadden gezien en gehoord maar konden, voor zover aanwezig, alleen traditionele Ierse muziek verkopen. Moderne Ierse muziek en dans was amper in beeld en geluid verkrijgbaar omdat er voor 'Riverdance' geen markt voor was. De makers waren volledig overrompeld door het succes en halsoverkop werd een marketingmachine opgestart.

Riverdance zou als muziekstuk een monsterlijk record vestigen door maar liefst 18 (!) weken op rij op nummer 1 te staan in de Ierse hitlijst. Uiteindelijk zou het van een 7 minuten durend optreden uitgroeien tot een volwaardige theatershow die ontelbare records zou breken en over de hele wereld op zou treden. Een ding was in ieder geval zeker: sinds 30 april 1994 bestónd Ierse dans ineens voor de rest van de wereld en zou het aan een niet te stuiten opmars beginnen.

Riverdance staat als 'Ierse dans' bekend bij het grote publiek maar er zijn wel wat verschillen tussen de showdans en het traditionele werk...