Woord vooraf

Als je hier gekomen bent om te weten waar je misschien beter géén Firewire kabel kan kopen, moet ik je teleurstellen. Ik noem de naam van de firma niet omdat alles (uiteindelijk) netjes opgelost is na het sturen van een garantieclaim.
Dat er helaas gevolgschade is, is pech, daar de camera die het betreft economisch afgeschreven is.

Een Firewire-insteekkaart...

Voor mijn PC, een Dell Optiplex 990 in SFF formaat, kocht ik een Firewire kaartje. Hoewel dat een verouderde techniek is, had ik dat toch echt nodig als ik m'n videocamera nog eens aan m'n computer wou knopen.
Naast het FireWire kaartje kocht ik ook een kabel bij dezelfde Duitse winkel.

Na een week kwam alles binnen en begon ik enthousiast aan het installeren van het kaartje, dat in de kleine Dell machine een waar feest was. Alles is zonder gereedschap te lossen en te monteren.

Ik startte de machine na installatie van het kaartje op, Windows vond 'm zonder problemen en ik sloot de kabel aan.
De accu van de camera was leeg, dus sloot ik die op de netvoeding aan.

Een intens geurtje...

Uitgebrand Firewire kaartje na aansluiten foutief bedrade kabel De camera schakelde ik in en ik prikte de Firewire kabel in de camera. Binnen een seconde kringelde de typische geur van een halfgeleider die in rook opgaat m'n neus binnen.

Ik nam meteen een diepe snuif direct boven de camera, maar daar was de geur niet beduidend sterker. Naarmate ik dichter bij de PC kwam werd de geur stukken intenser en met een nietsontziende ruk trok ik de Firewire kabel los.

Daar achteraan werd even bruut de voedings-stekker uit m'n pc getrokken, omdat de geur daar overduidelijk vandaan kwam.

PC van z'n plankje gehaald en het Firewire kaartje er weer uit gehaald. Daar hoefde ik niet lang te zoeken naar het probleem...

Uitgebrand Firewire kaartje na aansluiten foutief bedrade kabel Interessant (en voor mij meteen opvallend) was de plek van het uitgebrandde component.
De twee printsporen die je ziet lopen, is een van de twee paar datalijnen die er per 9-pins connector beschikbaar zijn. De rest van de 9-pins-Firewire poorten wordt gebruikt voor voeding van aangesloten apparaten.

Het uitgebrandde component is een afsluitcircuit dat de datalijnen ontkoppelt. Dat uitgerekend dat component in vlammen op was gegaan, gaf aan dat er een flinke stroom was gaan lopen via de datalijnen.

Het enige wat ik kon bedenken was een foutief bezette kabel, omdat de camera, aangesloten op een andere computer, met een andere kabel, altijd vlekkeloos had gewerkt.

Ik hoopte dat de overgebleven connector nog zou werken, maar de kortsluiting had ook het voedingsgedeelte van het kaartje bereikt: slechts verbonden met de computer werden enkele onderdelen al over de 70 graden, dus het kaartje was afgeschreven.

De oorzaak onderzoeken: de kabel uitmeten

Met een lijvig document over 'de Firewire standaard' op het internet bij de hand, pakte ik de 9-pin naar 4-pin Firewire kabel en een multimeter met 2 fijne testpennen erbij.
Op een papiertje noteerde ik de verbindingen die ik met doorpiepen kon ontdekken en daar werd ik, op z'n zachtst gezegd, niet vrolijk van.

De 9-pin naar 4-pin bedrading volgens standaard en volgens de verkeerd bedrade connector, na uitmeting met de multimeter Twee data-pinnen van de 4-pins stekker bleken stomweg aan de voedings-lijnen van de 9-pins stekker gekoppeld te zijn.

Als ik de kabel nou nog in China had gekocht voor een dollar of iets dergelijks, had ik mezelf de schuld kunnen geven, maar deze kabel had ik bij een Duitse elektronicahandel met goede reputatie gekocht.

Hij was met 3,50 euro weliswaar goedkoop, maar op de prijs had ik 'm niet uitgezocht. Het was zelfs een van de weinige 9 naar 4-pins kabels die ik kon vinden.

Hierna werd contact opgenomen met de leverancier, die ook een kopie van de afbeelding hiernaast ontving. Het kaartje en de kabel werden op verzoek kosteloos retour gestuurd. Het heeft daarna wel meer dan een half jaar en meerdere reclamaties bij de betreffende firma geduurd voordat ik ook daadwerkelijk m'n geld terughad.

Verdere gevolgen

Gelukkig heeft m'n computer dit avontuur overleefd. Een nieuwe Firewire-kaart in hetzelfde slot werkt prima en doet alles wat 'ie moet doen.
Helaas heeft de Firewire-interface in de videocamera het niet gered. De computer ziet de camera niet. Sluit ik de camera van m'n broer aan, werkt alles vlekkeloos.