Techniek - Microscoopfoto van 'inscriptie' op een Z86E21 microcontroller
Zonder verder nut heb ik enkele EPROM's in bezit. Deze programmeerbare IC's stammen uit een tijd dat elektrisch wisbaar geheugen (EEPROM) nog zeldzaam was.
Om de informatie, geprogrammeerd in de chip toch te kunnen wissen, is de chip zelf direct zichtbaar onder een kwartsglasvenster, waar sterk geconcentreerd UV-licht door binnen kan dringen.
Simpel gezegd breekt het UV-licht een soort isolatielaag af waardoor elektronen die in de geheugencel opgeslagen waren, kunnen 'ontsnappen'.
De gemiddelde EPROM is lang niet zo interessant als dit exemplaar, een Z86E21. Een heuse microcontroller uit de Z80-familie. Deze controller heeft als geheugen het nodige EPROM aan boord (vandaar de 'blote' chip).
Bovenop wat waarschijnlijk een kaal stuk silicium is, is het logo van de fabrikant, ST Micro-electronics, aangebracht.
In dit geval is het buitengewoon jammer dat m'n microscoop geen schaalverdeling heeft, zodat je een beter idee van de afmetingen zou kunnen krijgen: in dit geval biedt het 'draadje' dat nog net aan de rechterkant te zien is enige referentie wat de maat betreft.
De groene kleur is overigens afkomstig van de groene LED die ik voor de belichting gebruikt heb.
En we vergroten nog eens 6 keer...
Ik zou heel graag het geheel nog meer willen uitvergroten, maar helaas krijg ik dan belichtingsmoeilijkheden met de microscoop.
21:50 28-5-2017: Verder uitvergroot...
Met een knutsel-oplossing met een oude digitale camera, kon ik heel wat indrukwekkender opnames maken die richting de megapixels gingen, in plaats van de beroerde 320 x 240 pixels resolutie van de camera die bij de microscoop geleverd werd.
Zo werd het ST micro-electronics logo een stuk beter zichtbaar, naast een hele hoop andere informatie.
Zo kon ik nu ineens ontcijferen wat er ónder het logo stond. Er direct onder staat 'NOV', ik vermoed dat dat een afkorting van de productiemaand is.
De data eronder is vreemd en lijkt verkeerd aangebracht: rechts lijkt iets van M825 te staan, maar de cijfers of letters links lijken wel dubbel gelaserd (of hoe dat ook gaat).
Het 'PNOM' eronder lijkt mij duiden op de plaats van productie: Pnom Penh in Cambodja, maar helemaal zeker ben ik daar niet van, omdat Pnom als Phnom geschreven hoort te worden.
Er zijn op die locatie echter wél chips geproduceerd, maar het lijkt er niet op dat chipproductie daar echt van de grond gekomen is.
Er staan nog meer interessante gegevens op deze chip, maar ik heb geen apparatuur om die vast te leggen.
01-06-2024: Herinnert u zich deze nog!? (nog... nog... nog...)
Deze chip heb ik al die tijd bewaard om er, als ik ooit betere apparatuur zou hebben, nog eens foto's van te maken.
In maart 2024 kocht ik een Euromex NexiusZoom stereomicroscoop, na uitproberen in de winkel van Abro in Zaandam.
Helaas bleek de adapter-ring om mijn Panasonic GH5 te kunnen monteren niet aanwezig in de winkel, dus foto's maken zat er nog niet in.
Je merkt dan dat de MFT-sensor een uitzondering is in de markt voor speciale optieken. Voor camera's met fullframe of APS-C sensoren van Sony, Canon en Nikon is bijna alles wel te krijgen, maar met de MFT sensor heb je een 'lastig' formaat te pakken. Uiteindelijk vond ik een C-mount naar MFT adapter, dus terug naar de winkel voor het tussen-optiek.
Maar: het resultaat was echt belabberd. Enorme chromatische abberatie, een niet-gecentreerd scherptepunt en een blauwe waas over het totale beeld. Zelfs de Lidl-microscoop deed het beter! Op zoek naar alternatieven dus.
Camera's bedoeld voor microscopen, zijn er in soorten en maten, maar naar de beeldkwaliteit kon ik slechts gissen.
Via Marktplaats vond ik een Euromex VC.3031 camera, die op papier iets slechter presteert dan de 3034. Daar had ik op Youtube beelden van gezien in combinatie met een NexiusZoom microscoop en was daardoor overtuigd van de beeldkwaliteit.
Dus, dat werd 'm. Ik had alleen de 0,5x tussenlens, maar uiterst nieuwsgierig heb ik die gebruikt om er achter te komen dat de beeldkwaliteit echt stukken beter was dan met de GH5!
Het was dus meer de combinatie, al zou ik er later achter komen dat het optiek echt wel aan kwaliteit te wensen overlaat.
Naast de vergroting, waardoor het digitale beeld afwijkt ten opzichte van wat je met je ogen ziet en omdat de verkoper van de camera zelf Touptek objectieven gebruikte, besloot ik die ook aan te schaffen.
Op de laatste dag van mei 2024 kreeg ik eindelijk m'n bestelde objectieven binnen. De kwaliteit is er duidelijk op vooruit gegaan vergeleken met het onbekende 0,5x objectief.
Niet alleen zijn de objectieven beduidend zwaarder, ook is de passing in de tubus beter. Optisch is het verschil groot: groter contrast en duidelijk scherper beeld, ook bij volledig inzoomen. Wat blijft is het rare scherpte-verloop uit het centrum, ik moet toch eens onderzoeken waar dat 'm in zit.
Maar, nu kon ik ineens de hiernaast staande plaatjes maken!
Voor hen die het nog steeds een wat belabberd plaatje vinden: ik moet nog zorgen voor afscherming van de witte ondergrond voor beter contrast, maar het belangrijkste is dat er nog altijd een kwartsglas-venster voor de chip zit, die voor flink wat vertekening, onscherpte én chromatische abberatie zorgt. Dat wordt door een veel betere camera ook veel beter opgepikt.