Zonder verder nut heb ik enkele EPROM's in bezit. Deze programmeerbare IC's stammen uit een tijd dat elektrisch wisbaar geheugen (EEPROM) nog zeldzaam was.
Om de informatie die in de chip geprogrammeerd was toch te kunnen wissen, is de chip zelf direct zichtbaar onder een kwartsglasvenster, waar sterk geconcentreerd UV-licht door binnen kan dringen.

Simpel gezegd breekt het UV-licht een soort isolatielaag af waardoor elektronen die in de geheugencel opgeslagen waren, kunnen 'ontsnappen'.

ST microelectronics logo op EPROM De gemiddelde EPROM is lang niet zo interessant als dit exemplaar, een Z86E21. Een heuse microcontroller uit de Z80-familie. Deze controller heeft als geheugen het nodige EPROM aan boord (vandaar de 'blote' chip).
Bovenop wat waarschijnlijk een kaal stuk silicium is, is het logo van de fabrikant, ST Micro-electronics, aangebracht.

In dit geval is het buitengewoon jammer dat m'n microscoop geen schaalverdeling heeft, zodat je een beter idee van de afmetingen zou kunnen krijgen: in dit geval biedt het 'draadje' dat nog net aan de rechterkant te zien is enige referentie wat de maat betreft.

ST microelectronics logo op EPROM De groene kleur is overigens afkomstig van de groene LED die ik voor de belichting gebruikt heb.

En we vergroten nog eens 6 keer...

Ik zou heel graag het geheel nog meer willen uitvergroten, maar helaas krijg ik dan belichtingsmoeilijkheden met de microscoop.


21:50 28-5-2017: Verder uitvergroot...

Logo van ST-micro-electronics op een EPROM, gefotografeerd via een microscoop Met een knutsel-oplossing met een oude digitale camera, kon ik heel wat indrukwekkender opnames maken die richting de megapixels gingen, in plaats van de beroerde 320 x 240 pixels resolutie van de camera die bij de microscoop geleverd werd.

Zo werd het ST micro-electronics logo een stuk beter zichtbaar, naast een hele hoop andere informatie.

Cijfers en letters op een EPROM chip die mogelijk productie-maand en -locatie vermelden Zo kon ik nu ineens ontcijferen wat er ónder het logo stond. Er direct onder staat 'NOV', ik vermoed dat dat een afkorting van de productiemaand is.
De data eronder is vreemd en lijkt verkeerd aangebracht: rechts lijkt iets van M825 te staan, maar de cijfers of letters links lijken wel dubbel gelaserd (of hoe dat ook gaat).

Het 'PNOM' eronder lijkt mij duiden op de plaats van productie: Pnom Penh in Cambodja, maar helemaal zeker ben ik daar niet van, omdat Pnom als Phnom geschreven hoort te worden.
Er zijn op die locatie echter wél chips geproduceerd, maar het lijkt er niet op dat chipproductie daar echt van de grond gekomen is.

Er staan nog meer interessante gegevens op deze chip, maar ik heb geen apparatuur om die vast te leggen.