Als je al wel eens meer op mijn site rondgekeken hebt, zul je enkele pagina's over het lijmen van zaken wel kennen.
Dat betrof in die gevallen gewapende verbindingen, waarbij er met metaaldraad voor versteviging gezorgd werd.
Dit betreft een lijm-actie waar ik geen wapening toe kon passen omdat het plastic daar te dun voor is.

Een gebroken vergrendelring van een JVC GY-HM750 zoeker

de zoeker van een JVC GY-HM750 videocamera met breuk in de vergrendelringNovember 2020 viel me dit ineens op: de zoeker bleef niet staan in de optimale stand als ik de ring vastdraaide.

Een duidelijke breuk in het plastic van de ring was snel gevonden.

Onweerliefhebber als ik ben, zou dat best gebeurd kunnen zijn bij haastig in de auto stappen. Dan is per ongeluk iets raken zo gebeurd. Repareren maar!

Waar je hier GY-HM750 leest, is de zoeker van de GY-HM850 voor zover ik weet identiek.


De zoeker openen

de onderkant van een zoeker van een JVC GY-HM750 videocamera met de drie schroeven die verwijderd moeten wordenOmdat de ring van een mengsel van polycarbonaat en ABS gemaakt is, is Plastic Weld het middel bij uitstek.

Om de ring te kunnen repareren is het handig de zoeker te openen. Het wordt anders een lastig karwei en je loopt risico de ring aan de rest van de zoeker vast te lijmen.

Begin door de zoeker precies horizontaal te draaien.

Leg de zoeker daarna met de onderkant naar boven en verwijder de drie kruiskop-schroeven (een in het draaibare deel van de zoeker, twee in het vaste deel).

Een geopende zoeker van een JVC GY-HM750 met bedrading en verwijderde onderschaal Pak beide delen daarna goed vast zodat deze niet uit elkaar kunnen vallen en draai de zoeker 180 graden de andere kant op. De zoeker moet nu in dezelfde richting wijzen als het JVC-logo op het deel dat de camera ontmoet.

Schroef dan de twee schroefjes aan het draaibare deel los. Hierbij zul je de zoeker mogelijk wat moeten draaien om er lekker bij te kunnen komen.

Losdraaien van de vergrendelring op een JVC GY-HM750 zoekerDraai nu de ring waarmee de zoeker normaal vergrendeld wordt, helemaal los.


Opgelet! Breekbare delen!

Een JVC GY-HM750 zoeker vrijwel volledig geopend met zicht op flatcable en andere elektronicaNeem nu voorzichtig de bovenkant af van het draaibare deel van de zoeker.

Let op: er bevinden zich twee klemnokjes die erg gevoelig zijn voor afbreken (drie maal raden hoe ik daar achter gekomen ben).

Een klemnok ter bevestiging van de twee schaalhelften van een JVC GY-HM750 zoekerEen van de twee klemnokjes van de zoeker die zich vlakbij het schroefdraad van de vergrendelring bevinden. Deze breken nogal gemakkelijk af!

De flatcable van de zoeker naar de verwerkingsprint in een JVC GY-HM750 zoekerOntgrendel de klemstrip van de flatcable-connector door deze voorzichtig van de connector af te duwen (de richting van de gele pijlen op de foto)


De ring verwijderen

Verwijder nu eerst de ring gemerkt met '1': deze kan voorzichtig wat opengebogen worden. Deze ring houdt de vergrendelring tegen.
Daarna kan de vergrendelring (2) verwijderd worden.

De ringen van een losgekoppelde JVC GY-HM750 zoeker

Plastic Weld aanbrengen

De zwarte vergrendelring van een JVC GY-HM750 zoeker met elastiekje na aanbrengen Plastic WeldNa het aanbrengen van Plastic Weld op de breuk dien je het onderdeel een minuut of 2 vast te houden. Daarna kan er een elastiekje omheen om enige kracht uit te blijven oefenen op het onderdeel.

Doe het elastiekje er NIET omheen voordat je gaat lijmen, want het zal opgevreten worden door de Plastic Weld (en daarna knappen) of zich vastlijmen aan het plastic.

Een klemnok ter bevestiging van de twee schaalhelften van een JVC GY-HM750 zoekerZet daarna alles in omgekeerde volgorde in elkaar. Ik kwam er, zoals gezegd, toen achter dat deze nokjes praktisch geheel afgebroken waren. Gelukkig was Plastic Weld ook hier voldoende om het weer zodanig sterk te maken dat ze een nette 'klik' maakten bij het monteren van de zoeker.


Klaar!

De zoeker van een JVC GY-HM750 volledig gemonteerd en gerepareerdNa het monteren van alles is de ring weer net zo sterk als voor de breuk, al blijf ik er na een las-actie altijd wat voorzichtiger mee.