In de categorie 'vermoeden van slechte elco's', viel deze Acer monitor van een vriend van mij.
Van de ene op de andere dag deed het ding niet meer wat 'ie moest doen. De power-LED flitste aan en meteen weer uit en bleef dat herhalen, onder een tikje uit het scherm.

Een blik op de voedingsprint van de Acer P223W TFT-monitor, al met de nieuwe elco's Dat soort defecten zijn de beste symptomen voor problemen met elco's, omdat het alle schijn wekt van een voeding die niet meer wil starten omdat deze koud geworden is of gewoon te ver heen is om nog stabiel te werken.

Openen

Het ding werd geopend. Dat was helaas vrij veel klikwerk, wat niet overal zonder schade gepaard ging, maar ja, 'hij is nou toch al stuk' was de mening van de eigenaar, dus met wrikplekken van schroevendraaiers hier en daar had hij geen moeite.

Gelukkig was de voeding niet al te moeilijk te bereiken. Op de foto zie je de nieuwe elco's trouwens al zitten.

Naast elco's viel ook op dat de weerstanden aan de uitgang van de trafo's voor het backlight het behoorlijk warm hadden gehad: de print was er sterk verkleurd en ook de weerstanden hadden geen gezonde uitstraling meer. Ze werden voor de zekerheid nagemeten, maar de waarde klopte nog.

De elco's... natuurlijk

Bolstaande elco uit Acer P223W TFT monitor Ook in deze voeding waren de elco's inderdaad het probleem en daar hoefde ik echt niet voor te gaan meten. Bij enkele exemplaren was de bruine smurrie er al uitgelopen en de rest stond bol.

BIj de elektronicazaak om de hoek werden vervangende elco's gekocht en ingesoldeerd. Prettig was dat dit tenminste Jamicon-exemplaren waren. Zelfs die elco's, die in de categorie 'beter' vallen, zijn steeds slechter te krijgen bij elektronicazaken.

Ik heb helaas geen stuklijst met de benodigde types gemaakt, de reden dat ik niet kan vertellen welke types en welke aantallen je nodig hebt. Ik had jammer genoeg ook geen capaciteitsmeter bij me: de metingen waren vast lachwekkend geweest.

Improviseren met vervangende drukkknop

Print met menu-knoppen uit Acer P223W, met origineel en vervangende drukknop diagonaal gemonteerd Daarnaast werd een van de menu-knoppen aangepakt. Na veel gebruik was de meest gebruikte knop zodanig versleten dat deze alleen nog met veel moeite zijn werk deed.

De elektronicazaak bleek het betreffende type (bij 'mijn' winkel een gangbaar type) niet te hebben en met een standaard druktoets werd wat geknutseld.
Het zwarte knopje was iets te lang, maar met schrapen over de betonvloer (net verhuisd en geen schuurpapier voor handen) kwamen we er ook.

De schakelaar werd diagonaal gemonteerd omdat het maak-contact van dit soort schakelaars nu eenmaal diagonaal van pootje naar pootje loopt.

Provisorisch aansluiten en testen

Acer P223W monitor weer in werkende toestand na vervangen elco's in voeding De monitor werd voor het volledig in elkaar zetten eerst zodanig aangesloten dat we konden testen. Dat kan ik in dit geval echt aanraden, omdat het scherm niet gemakkelijk te openen is.

Bij het insteken van de stekker ging de standby-LED branden: dat was een goed teken.
Bij echt inschakelen kwam er al snel een geruststellende melding op het display: 'Input not supported' schoof duideijk leesbaar over het scherm.

Als je echt grondig wil testen, controleer je in dit stadium of het scherm ook daadwerkelijk een bron kan weergeven (het scheelt je immers het scherm mogelijk nog een keer open maken)
Omdat het scherm tot het defect verder prima werkte, vond ik dat onnodig.

Eindelijk weer Geometry Wars

Het scherm werd hierna weer afgekoppeld van de netspanning, weer in elkaar gezet en daarna aangesloten op de Xbox die het al een tijdje zonder dit scherm moest stellen.
Met veel plezier werd er weer Geometry Wars gespeeld. Een kloon van dit spelletje is Gridwars, dat ik zelf wel eens speel, maar van het origineel bakte ik weinig.

Acer P223W monitor weer in werkende toestand na vervangen elco's in voeding, met een spelletje Geometry Wars