As-pluim afkomstig van IJslandse Eyjafjallajökull vulkaan-uitbarsting boven Nederland De uitbarsting van de Eyjafjallajökull vulkaan op IJsland was, gemeten naar vulkanische omstandigheden niet groot of zwaar, maar had wel grote gevolgen voor het luchtvaartverkeer in een groot deel van Europa.

Op 15 april 2010, een dag na de grootste uitbarsting, was een grote hoeveelheid as in de lucht aanwezig, die op zo'n 9 kilometer hoogte meegevoerd werd door allerlei windstromen.

Dit leidde tot een van de grootste verstoringen in het luchtruim sinds de Tweede Wereldoorlog, met vele geannuleerde vluchten tot gevolg. Dit nadat er aan militaire vliegtuigen schade gerapporteerd was door smeltende, opgehoopte as.

Op het nieuws werd al gezegd dat er wel eens fraaie zonsondergangen te zien zouden kunnen zijn vanwege de as, dus ik trok er op uit.
Onderweg naar het Wormerpad was inderdaad al een grote pluim vezelige hoge bewolking zichtbaar, in een vorm die ik nog niet eerder gezien had.

As-pluim afkomstig van IJslandse Eyjafjallajökull vulkaan-uitbarsting boven Nederland Veilig afgestapt en de mogelijkheid om naar het noordwesten te kijken was inderdaad duidelijk te zien dat er iets overtrok.
Een kaart met windrichtingen gaf aan dat de as eerst in zuidoostelijke richting geblazen werd, waarna een meer noordwestelijke stroming de as uiteindelijk richting Nederland blies.

Mooie oranjerode Nederlandse zonsondergang door as-pluim afkomstig van IJslandse Eyjafjallajökull vulkaan-uitbarsting En zoals verwacht kleurde de lucht prachtig dieprood en oranje naarmate de zon zakte.