Misschien heb je de stoomcursus gelezen of gelijk vanaf de introductie-pagina van Dans! besloten dat het jou ook wel wat lijkt, Ierse dans. Maar misschien heb je nog wat vragen, bijvoorbeeld over de kosten, tijd of andere zaken die erbij komen kijken.
Op deze pagina probeer ik daar wat duidelijkheid in te scheppen, waarbij ik vooral m'n persoonlijke ervaring mee laat spelen.

Vooropleiding nodig voor Ierse dans?

Nee. Ook als je geen enkele dans-ervaring hebt kun je beginnen met Ierse dans. Je zal er wel achter komen of je ritmegevoel hebt of niet. Heb je dat niet, dan kan je aan Ierse dans een stevige kluif hebben, maar alles is te leren!.
Hetzelfde gaat op voor je conditie. Je zult er vanzelf achter komen of je daar wat aan moet doen of niet.

Een fabel is dat je voor Ierse dans een enorm goede conditie moet hebben, een commentaar dat je vaak vindt bij Youtube-video's van Riverdance en dergelijke. Inderdaad, al die topdansers hebben een flinke conditie. Maar die hebben ze ook niet van de ene op de andere dag opgebouwd... Toen ik begon was ik bepaald niet het sportiefste type, maar de conditie kwam gaandeweg.

Hoeveel tijd ben je daar aan kwijt?

Dat hangt af van de locatie van de dansschool, de dansschool zelf, de lesmethode en je eigen instelling.
Uiteraard geldt: hoe hoger het niveau, hoe meer tijd het je gaat kosten, zowel in lestijd als thuis oefenen. Ik krijg de indruk dat je tot Intermediate niveau weinig hebt aan meer dan 1 les per week, maar dat verschilt van school tot school. Daarnaast is het bezoeken van een sportschool op het hoogste niveau waarschijnlijk noodzakelijk.

Ik heb wekelijks één tot anderhalf uur les en ben een uur tot anderhalf uur aan totale reistijd kwijt.
Thuis-oefening verschilt sterk. Er zijn weken dat er helemaal niets van komt en weken dat ik heel enthousiast ben.
Ik probeer 2 keer 30 minuten per week te oefenen. Op m'n werk oefen ik, als dat kan, twee keer per week 10 minuten op m'n harde schoenen.
Rekken (dat ik natuurlijk veel te weinig doe) trek ik 30 minuten tot een uur uit, afhankelijk van hoe goed het gaat.

In de (ongeveer) 4 jaar tijd dat ik les heb, ben ik tot Intermediate niveau gekomen (lees: ik heb tot nu toe de grootste moeite met de Intermediate passen).

Ik wil het liefst op harde schoenen dansen... Hoe lang duurt dat?

Daar is geen pasklaar antwoord op. Sowieso start je op zachte schoenen. Of je gelijk harde schoenen mag kopen, verschilt per school maar waarschijnlijk ook hoe goed je vordert.

Zelf ben ik in 2011 begonnen. Als er niet zoveel hobbels op m'n pad waren gekomen, had ik waarschijnlijk begin 2012 al op harde schoenen gestaan. Ik kan gerust stellen dat je binnen een jaar je eerste passen op harde schoenen wel kan maken, ook als late beginner, maar verwacht niet dat het makkelijk zal zijn.

'Ik wil topdanser worden! Hoe lang duurt dat?'

Nou, eerst een pas op de plaats. Elke persoon is anders. De een kijkt een dans een keertje 'af' om 'm daarna zonder veel moeite al half zelf te dansen, de ander zal meer op weg geholpen moeten worden door de docent en soms maanden doen over 1 pas.

Hoe lang het duurt om topdanser te worden, kan ik dus ook niet zeggen. Veel hangt van je eigen instelling af en ik denk dat je toch ook wel een bepaald fysiek gestel moet hebben om zover te komen.
Als je er alles voor over hebt, kun je in een paar jaar heel ver komen, maar ik kan gerust stellen dat voor de meesten het bereiken van een EK al een hele opgave is.

Zelf ben ik sinds februari 2017 toe aan de eerste passen op Intermediate niveau. Had ik vanaf het begin altijd kunnen blijven dansen, dan was ik nu waarschijnlijk veel verder geweest, maar dat is niet anders.
Op het moment van schrijven (2017) moet ik m'n eerste prijs bij een Feis nog winnen, iets wat vooral ligt aan m'n zelfvertrouwen. Gewoon m'n gang gaan bij dansles is 1, hetzelfde doen op een groot podium voor een groot publiek, is andere koek.