Misschien heb je na het lezen van de stoomcursus Ierse dans of delen van het dagboek zoiets van: dat wil ik ook!
Voordat het zover is wil je mogelijk meer weten over de kosten, hoeveel tijd je er aan kwijt bent en dat soort zaken.


Mogelijk ben je al zo ver dat je op Youtube gaat zoeken hoe dat moet, Ierse dans leren.
Tenzij financiële of praktische bezwaren (afstand of reistijd) een probleem vormen, raad ik je aan om gewoon een dansschool te zoeken. De dansen verschillen van school tot school. Wat je op internet leert kan dus helemaal verkeerd blijken als je uiteindelijk een school bezoekt.

De terugkoppeling die je van een docent(e) krijgt, is natuurlijk nooit weg. Je krijgt meteen te horen wat goed of fout gaat, tips over rekken en kracht trainen en daarnaast is het ook een sociaal gebeuren waarbij je leuk je Engels op kan halen.

Een Ierse dansschool zoeken

Voor Europa is het handig om te beginnen bij de website van R.T.M.E.: Registered Teachers Mainland Europe.
Daar zijn alle gecertificeerde dansscholen overzichtelijk gerangschikt per land op te vragen, maar let op, dat zijn alléén dansscholen die onder An Coimisiún le Rincí Gaelacha (CLRG) vallen. Dansscholen van An Comdhail en andere organisaties, staan daar dus niet bij, terwijl het best zou kunnen dat er in de buurt lessen gegeven worden door iemand van die organisatie.

Is het echt onmogelijk om een school te bezoeken, dan kun je met het internet een eind komen, maar ik raad je af of om zomaar wat Youtube video's te bekijken.
Een beter idee is Diddlyi. Deze organisatie heeft - de website bestaat helaas niet meer sinds 2019 - met wereldkampioenen en ex-Riverdance dansers een video-lesprogramma opgezet.
Opgelet! Ook dit is GEEN vervanging van een docent. Ben je toch al van plan een school te bezoeken, sla dit dan over.


Tips voor een proefles

Je kunt de schoenen niet in Nederland krijgen en daarnaast zou je er kwa balans alleen maar last van kunnen ondervinden. Je denkt waarschijnlijk dat je een prima balans hebt, maar de kans is groot dat je daar na een proefles heel anders over denkt.
Een stel (dikke) sokken is prima om op te beginnen. Vaak zullen docenten je benen en knieën willen zien en hoewel een proefles raad ik gewoon een korte broek aan. Als vrouw zijn er mogelijkheden te over.

Grote kans dat je flinke spierpijn overhoudt aan je eerste Ierse dans-avontuur en spieren voelt waarvan je niet eens wist dat je ze had: sterke inspanning de dag erna raad ik niet aan.

Je zal flink zweten, dus je vochtvoorraad op peil houden, is eerder noodzaak dan overbodige luxe. Neem op z'n minst een halve liter water mee.